2015-2016 Eğitim Yılı Açılış Dersi

7 Eylül 2015 Pazartesi tarihinde gerçekleştireceğimiz açılış dersi programında bu yılki konuğumuz Batuhan Aydagül olacak.

BATUHAN AYDAGÜL
BEN KİMİM

128 Nisan 1971’de İstanbul’da doğdum. Ben doğduğumda kahramanlar çağı çoktan sona ermişti. Adına anıtlar dikilen, efsaneleri dilden dile dolaşan gerçeküstü kişiler, bir önceki yüzyılda kalmıştı. Sıradışı fikirlere sahip sıradan insanların,  fark yaratabildiğine tanık olduğumuz yeni bir dönemin çocuklarıydık. Ben de hep idealleri doğrultusunda başkalarının hayatına değer katan,  sıradan ama cesur, o insanlardan biri olmak istedim.

Dört kuşağın da eğitimci olduğu bir aileden geliyorum. Bu sebeple herhalde benim de  eğitime ilgi duymam kaçınılmazdı. Öte yandan lisansımı Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamlamış, bir süre özel sektörde çalışmıştım. Fakat ne aldığım eğitim ne de iş hayatı beklentilerimi karşılamıştı. Başkaları için mutluluk kaynağı olan şeyler beni mutlu etmiyordu.

Çok geçmeden yola çıkış noktama geri döndüm. Eğitime duyduğum ilgi, sıradan bir merak değildi. Eğitim alanında çalışmak, insanların hayatında bir şekilde fark yaratmak istiyordum. Bunu da sadece bir okulda çalışarak değil, Türkiye genelinde sorunlara çözüm üretirsem başarabilirdim.

İlk iş olarak 2001 yılında Stanford Üniversitesi’ne, Eğitim Yönetimi ve Politika Analizi üzerine yüksek lisans yapmaya gittim. Orada okuduğum süre boyunca ülkemde değiştirebileceğim şeyleri ve bunu nasıl yapabileceğimi düşündüm.

2Türkiye’ye döndüğümde kamuoyunun en saygın eğitim kurumlarından Eğitim Reformu Girişimi’nde göreve başladım ve yöneticiliğe kadar yükseldim. ERG’deki amacımız Türkiye’de ‘’herkes için kaliteli eğitimi’’ sağlamaya yönelik bir altyapı oluşturmaktı. Burada görev aldığım 12 yıl boyunca çok önemli yollar kat ettiğimizi gururla söyleyebiliyorum. ERG’de gördüğüm eğitimin kapsayıcı, uzlaştırıcı ve birleştirici gücü, başarmak istediklerim için umut kaynağı oldu. Konu öğrenci olduğunda, din ve eğitim konusunda farklı görüşlere sahip çevrelerin uzlaşabildiğine; dil ve eğitim üzerine kutuplaşan siyasi tartışmaların çocuk odaklı tartışmalara dönüşebildiğine burada tanık oldum. ERG çatısı altında yaptıklarımın yanısıra aynı dönemde AÇEV ve KA-DER ile de Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa’da eğitimde ve toplumsal katılımda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projeler gerçekleştirdim. Tüm bu çalışmaların bir sonucu olarak, Türkiye’de eğitime yaptığım katkılardan ötürü 2012’de Chicago Council of Global Affairs tarafından Yılın Sosyal Girişimcisi seçildim.

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde de eğitim konusunda hizmet verdim. Aldığım davet üzerine 2007 yılında, yaşanan iç savaş sonrasında Liberya’ya giderek bir buçuk yıl boyunca Liberya Eğitim Bakanlığı’nda danışmanlık yaptım, yaptığım çalışmalardan ötürü Liberya Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldüm. Yine Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile birlikte Lübnan’daki Filistin mülteci kamplarında ve Berlin’de yaşayan Türkiyeli anne ve çocuklarla öncü çalışmalar yürüttüm.

Hayatımı eğitimde eşitlik ilkesine adadım, Darüşşafaka Cemiyeti ve Öğretmen Akademisi Vakfı ÖR-AV’da yönetim kurulu üyeliği yaptım. Şu an halen AÇEV’in uluslararası programlarına danışmanlık yapmaya devam ediyor, Doğu ve Güney Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya’da 20 ülkeden 23 eğitim merkezinin üye olduğu Network of Education Policy Centers’daki yönetim kurulu üyeliğimi de sürdürüyorum.

October 2017