Comenius Viyana Çalıştayı'na Katıldık.

Okulumuzdan 5 öğrenci ve 2 öğretmenimiz 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında dahil olduğumuz 'European Challenges in Innovative Research Diagnostic Methods in Life Sciences' başlıklı Comenius projesi kapsamında Viyana'da çalıştaya katıldı.
Öğrencilerimiz 11 farklı Avrupa ülkesinden gelen toplam 12 okulun öğrencileri ile biraraya gelip farklı moleküler biyoloji yöntemlerini kullanarak bilimsel deneyler yapma imkanı buldular.
Öğrencilerimizin yaptıkları deneyler kısaca şöyle:
Patates bitkisinde hastalık yapan Erwinia türü patojenin(bakteri) DNA düzeyinde çeşme suyunda varlığının test edilmesi: Öğrencilere farklı çeşme suyu örneklerinden elde edilmiş bakteri kültürleri verildi. Öğrenciler bu kültürden elde ettikleri örneklerden patojen DNA'sını izole edip PCR tekniği ile çoğalttılar. Elde edilen DNA örnekleri agaroz jelde görüntülenip çeşme suyu örneklerinde bu patojenin tayini yapıldı.
NCL(Neuronal ceroid lipofuscinoses ) hastalığının test edilmesi: Bu hastalardan elde edilmiş DNA örnekleri öğrencilere verildi. Bununla birlikte bu hastaların anne ve babalarının da DNA örnekleri kullanıldı. Bu hastalık otozomal çekinik olarak belirlenen bir hastalıktır ve sinir hücrelerinde gerekli bir proteinin eksikliğinden dolayı hücrelerde atık birikimine neden oluyor.Hastalık ile ilgili daha fazla ayrıntıyı web sayfasında bulabilirsinz.http://www.ncl-stiftung.de/englisch/home/index.php Bu deneyde çocuk, anne ve babadan elde edilen DNA örnekleri incelenerek bu hastalığı taşıyan ve bu hastalık bakımından taşıyıcı olan bireyler tespit edildi. Bunun için DNA'da bu hastalığa neden olan gen bölgesi belirli pirmerler ile PCR yönetmi ile çoğaltıldı. Elde edilen örnekler Lonza sistem olarak adlandırılan özel bir agaroz jel ile görüntülendi.Hastalığa sahip olan bireylerde belirli gen bölgesi delesiyon nedeni ile daha kısa olacağından bu esas alınarak hastalık teşhisi yapılmıştır.
2013-2015 tarihleri arasında yürütülen Comenius projemiz ile ilgili yapılan tüm etkinlikleri http://comenius-biotech.spip.ac-rouen.fr/ web sayfasından takip edebilirsiniz.

ComeniusVienna02

ComeniusVienna03