Makale

Makale (orijinal adiyla Extended Essay) ögrencinin ilgi alanina göre seçilmis bir konu üzerine yazilmis resmi bir yazidir. Kelime siniri ise 2000 ile 4000 arasindadir. Bittiginde içindekiler tablosu, 300 kelimelik bir özet bölümü, referanslar içerir. Bu makale ögretmen rehberliginde bireysel arastirma yapmak için çok iyi bir firsat olarak görülmektedir. Makaleden alinan puanlar TOK puaniyla da birleserek ögrencinin IB diploma puanini etkiler. Bunun yani sira IB'nin zorunlu bir bölümüdür ve ögrenciler bunu yapmadan diploma alamazlar. Daha önemlisi de makaleyi yazmak ögrencinin liseden üniversiteye geçisini kolalastiracak yetenekler olan arastirma, degerlendirme ve bunu sunma becerilerini gelistirir.

IB'nin bir parçasi olmanin yani sira bu makale ögrencinin 11. ve 12. Siniflarda dönem ödevi olarak kabul edilmektedir.

Bu makale asagida belirtilmis alanlardan birinden olmak zorunda olup, ögrenci bu dersi IB çerçevesinde aliyor olmak zorunda degildir.
Antropoloji
Baris ve savas arastirmalari
Bilgisayar bilimleri
Biyoloji
Cografya
Çevre sistemleri
Dünya dinleri/Islam
Felsefe
Fizik
ITGS
Kimya
Müzik
Psikoloji
Sanat
Tasarim teknolojisi
Ticaret ve yönetim
Tiyatro sanatlari
Yunanca ve Latince
Ögrenci ayrica Türkçe, Ingilizce, Almanca ya da Fransizca için yazabilir ama bunun disindaki bütün makaleler Ingilizce olmak zorundadir. Konuyu seçince ögrenci daha detayli ve ayrica ögrenciyi hem zorlayacak hem de ilgisini çekecek bir konuya karar vermelidir. Bu konu ögrencinin 4000 kelimelik bir yaziyla detayiyla inceleyebilecegi kadar genis bir konu olmalidir ancak ayni zamanda 4000 kelimeden fazla da olmamalidir. Konuyu seçtikten sonra ögrenci ayrica maksimum 2 saat görüsecegi bir rehber belirlemelidir. Bu rehber okulumuzdan olmak zorunda degildir.

Unutulmamasi gereken en önemli sey kisisel bir bakis açisi, bir tez ya da hipotez, analiz ve tartisma içermesi gerektigidir. Istenilen sonuca ulasamayan bir deney bile nelerin yanlis yapildigina dair yeterli arastirma içerirse iyi bir makaleye dönüsebilir. Düsük bir not getirecek sey ise baska kaynaklardan derleme bir yazidir.

Onun disinda bir arastirma sorusu da olmasi gerekir. Bu bir soru kalibinda yazilabilecegi gibi bir hipotez seklinde de olabilir. Bu sorunun cevabi ise tez haline gelecektir. Uygun bir soru bir kaç kelimeyle cevaplanamamalidir. Ayrica bu herkesin cevaplayabilecegi kadar basit ve cevabi ortada bir sey de olmamalidir.

Bu yazi açik, dogru ve resmi bir dille Word ya da WordPerfect'te 12 punto Times New Romanda ve 1ç5 satir araligiyla yazilmalidir. Alintilar da dipnot ve referanslar biçiminde belirtilmek zorundadir.

Özet bölümü 300 kelimeyi geçmemeli ve baslik sayfasindan hemen sonra gelmelidir. Bu bütün yazinin bir özeti oldugu için genellikle en son yazilmaktadir. Yine de 11. Sinifta dönem ödevi olarak verilecek makale de bir özet bölümü içermelidir. Özette sunlar bulunmalidir:
Arastirma sorusu
Hangi metotlarin ve kaynaklarin kullanildigi
Çikarimlar

Makale maksimum 36 puan üzerinden degerlendirilir. Bunun 24 puani genel degerlendirme kriterinden, 12 puani ise konuyla ilgili degerlendirme kriterinden gelir. IBO tarafindan yayinlanan kilavuz bu kriterleri açiklamaktadir.

Ekte öğrencilerin makale yazmasına yardımcı olacak kitapçık mevcuttur (Yalnızca İngilizce versiyon)

Eğer örnek Essaylere göz atmak istiyorsanız şu sayfaları kullanabilirsiniz: